404

Karma si destinul

In stransa legatura cu notiunile de destin si de liber arbitru, karma reprezinta legea actiunii si reactiunii aplicata in plan spiritual. Toata stiinta moderna se bazeaza pe ideea de cauzalitate si de determinism. In acest sens se considera ca daca stim toate cauzele care duc la aparitia unui fenomen si facem sa se manifeste toate acele cauze, fenomenul respectiv va avea loc. De exemplu daca plantam o samanta de grau, intotdeauna va iesi din ea o planta de grau si nu una de orez. Stiinta moderna, cu unele exceptii care tin de domenii de frontiera (mecanica cuantica, etc), considera ca tot ceea ce se petrece in Univers este determinist si este produs de anumite cauze foarte precise.

Din acest punct de vedere nimic nu este intamplator ci totul se petrece datorita unor cauze specifice. Legea karmei ne permite sa explicam de ce anumite fenomene se petrec cu anumiti oameni si totodata legea karmei da un sens foarte corect ideii de “justitie divina”. In fizica, legea actiunii si reactiunii arata faptul oricarei forte i se opune o alta forta de aceeasi intensitate si de sens contrar. De exemplu daca impingem cu mana intr-un perete, peretele la randul lui “va impinge” mana noastra cu aceeasi putere, astfel incat noi putem resimti o presiune la nivelul palmei. Analog, legea karmei spune ca orice actiune pe care o fiinta o intreprinde va avea ca rezultat, mai devreme sau mai tarziu, o actiune analoaga, la fel de intensa si de sens contrar. Se considera ca o fiinta umana este formata din trei mari componente: corpul fizic, corpul subtil sau sufletul si spiritul. In momentul in care un om realizeaza o actiune, undeva la nivelul corpului subtil se va intipari un fel de amprenta energetica (o inregistrare) a acelei actiuni. Aceasta inregistrare, numita in mod curent “samanta” karmica, intr-un anumit moment prielnic va fi activata si va atrage catre acea persoana o situatie de viata similara cu situatia care a dus la creerea ei. De exemplu daca ii dam sa manance cuiva, acea actiune se va intipari in corpul nostru subtil (aura noastra) si la un moment dat, cand va fi activata, va face ca o alta persoana sa ne ofere de mancare.

Situatiile karmice sunt situatii analoage actiunii initiale dar nu absolut identice cu ea. Reluand exemplul anterior cu mancarea, nu este necesar ca noi sa fim hraniti de aceeasi persoana pe care am hranit-o noi ca acea karma (intiparire) sa se implineasca sau nu este necesar sa primim exact acelasi fel de mancare. Conteaza in schimb foarte mult ca noi sa trecem prin aceleasi stari si experente pe care le-am produs in exterior: de exemplu daca mancarea noastra a fost foarte buna, la randul nostru vom primi o mancare care va fi foarte buna. Momentul in care o anumita samanta karmica va fi activata in aura noastra tine de foarte multi factori cum ar fi influentele exterioare, activarea anterioara a altor seminte karmice de care ea depinde, etc.

Ajunsi in acest punct cu explicatiile, ne putem intreba: “totul suna foarte frumos si corect, dar eu stiu cazuri in care diverse persoane au facut foarte mult rau dar cu toate acestea au avut o viata destul de satisfacatoare, fara ca raul pe care ei l-au produs sa se intoarca asupra lor“. Legea karmei este strans legata de reincarnare si printr-o anumita lege divina, anumite fapte nu-si primesc recompensa in aceasta viata ci in alta incarnare. Dumnezeu a oranduit lucrurile astfel pentru a respecta liberul arbitru al oamenilor si pentru a le da posibilitatea sa se indrepte prin evolutie spirituala. De exemplu daca cineva face un rau, rasplata faptei sale nu ii vine pe loc ci i se lasa un anumit timp sa constientizeze ce a facut si sa se caiasca. Daca in timpul alocat karmic pentru aceasta persoana respectiva isi constientizeaza greseala, o regreta sincer si urmareste sa o repare, atunci foarte mult din ceea ce karmic ar fi trebuit sa indure este diminuat sau chiar sters. Daca pana si oamenii acorda in diverse situatii semenilor lor sansa de a se indrepta, cu atat mai mult Dumnezeu, care este sursa oricarei iubiri, doreste sa ne ofere aceasta sansa.

Un alt aspect foarte important al legii karmei este faptul ca aproape tot ceea ce traim in viata are un determinism karmic si deci meritam sa il traim. De exemplu, daca cineva este foarte bogat, chiar fara ca el sa fi facut niciun efort pentru aceasta, putem fi convinsi ca acea persoana a meritat din punct de vedere karmic sa fie atat de bogata. Este foarte posibil ca in cazul acestei persoane intr-o alta viata ea sa fi facut multe fapte bune prin care i-a ajutat pe alti oameni foarte mult din punct de vedere material. Aceste fapte bune i se reintorc asupra sa prin bogatia de care acum dispune. Foarte multe aspecte majore ale vietii cum ar fi familia, fiintele iubite, scoala, locul de munca, moartea, ne sunt destul de strict determinate karmic si trebuie sa intelegem faptul ca toate acestea ne vin exact pe masura propriilor noastre fapte anterioare. Totodata este foarte important sa intelegem faptul ca in imensa majoritate a cazurilor nu trebuie sa dam vina pe altii pentru ceea ce ni se petrece noua, fiindca de fapt noi am atras acele situatii de viata prin propria nostra karma. Este de bun simt sa ne intrebam: “de ce mi s-a petrecut tocmai mie acest lucru si nu i s-a petrecut vecinului de langa mine?”. Raspunsul este simplu: fiindca noua trebuia sa ni se petreaca aceasta iar ceilalti de cele mai multe ori nu au fost decat niste instrumente prin care noi am primit ceea ce meritam. Daca vom intelege in mod corect acest aspect, ne va fi mult mai usor inclusiv sa-i iertam pe cei din jurul nostru care ne-au produs suferinta si sa intelegem ca de fapt acea suferinta trebuia sa o avem.  Vom explica ulterior care este relatia intre karma si liberul arbitru.

Legea karmei este descrisa in foarte multe traditii spirituale. Chiar in Biblie Iisus face mai multe referiri la ea, intr-un mod foarte explicit: “cine seamana vant culege furtuna“, “cel ce ridica sabia de sabie va fi taiat“, “cu masura cu care judeci vei fi judecat“, etc. De fapt legea karmei ne permite sa explicam foarte simplu anumite aspecte care in crestinismul “obisnuit” ar fi foarte greu, daca nu imposibil de explicat:
- De ce oamenii nu se nasc cu totii la fel, avand aceleasi aptitudini, putere, capacitate mentala, etc? Daca Dumnezeu ar fi fost corect, ar fi trebuit ca totii sa ne nastem perfect identici, deci sa avem exact aceleasi sanse initiale pentru atingerea desavarsirii. Este evident faptul ca nu ne nastem egali, unii avand inca de la nastere tot felul de malformatii, boli genetice, debilitate mentala sau fizica, etc. In aceste conditii ne putem intreba: “unde este dreptatea divina? Pentru ce trebuie sa patimeasca un copil inocent care se naste cu malformatii?”. Crestinismul obisnuit nu poate raspunde la aceasta intrebare decat cu ideea ca acele persoane trebuie sa patimeasca pentru pacatele parintilor, ceea ce este total nedrept. Chiar si cea mai simpla lege umana spune ca cineva trebuie pedepsit doar pentru ceea ce el a facut si nu pentru faptele comise de o alta persoana. Cu atat mai mult legile divine, care sunt in mod perfect drepte, trebuie sa rasplateasca pe fiecare dupa faptele sale si nu ale altuia.
- De ce in razboaie, calamitati naturale, accidente, etc. sufera sau mor foarte multe persoane nevinovate, femei, copii, desi daca le analizam viata acestora nu vom gasi niciun pacat pentru care sa merite sa fie chinuiti sau sa moara?
- De ce daca cineva mai are pana si un singur pacat de care nu s-a curatat, dupa Judecata de Apoi va trebui sa sufere o vesnicie in iad? Chiar si daca am considera o persoana cu cele mai mari pacate imaginabile, care in fiecare secunda din viata ei a comis un pacat de moarte, totusi toate aceste pacate luate la un loc nu vor echivala niciodata cu necesitatea unei pedepse vesnice. Pana si justitia umana acorda pedepse proportional cu gravitatea faptei rele comise si cu atat mai mult justitia divina face la fel.
La toate aceste intrebari legea karmei raspunde foarte simplu. Fiecare primeste exact ceea ce merita, nici mai mult nici mai putin. Chiar daca aceasta recompensa nu vine imediat, la un moment dat ea tot va veni, evident daca intre timp persoana respectiva nu face nimic sa-si “rascumpere” (“sa arda” sau “sa anuleze”) acea karma negativa.

O alta intrebare care se poate pune este urmatoarea: “daca tot Universul este guvernat de legea cauzalitatii si deci exista o cauza pentru tot ceea ce se petrece, inseamna ca nu exista liberul arbitru? Inseamna ca toate alegerile noastre sunt facute in mod determinist datorita karmei noastre si a cauzelor active din acel moment?” Raspunsul la aceasta intrebare este mai complicat si necesita explicarea mai multor aspecte. Ceea ce putem spune acum este faptul ca in Univers intr-adevar totul este determinist, deci nimic nu este intamplator, aleator sau haotic ci totul respecta anumite legi. Pe de alta parte insa, o parte a fiintei umane este constituita de spirit, sau scanteia de Dumnezeu care exista in noi si care ne confera filiatia divina. Aceasta scanteie de Dumnezeu sau spiritul din noi, este dincolo de spatiu si de timp si de fapt este dincolo de orice lege fizica din Creatie, la fel cum si Dumnezeu este deasupra oricarei legi. Daca spiritul este dincolo de timp, evident ca legea cauzalitatii nu i se mai aplica, fiindca nu mai putem vorbi de o cauza care sa fie “anterioara” efectului. De aici rezulta clar ca orice om care devine din ce in ce mai mult una cu spiritul divin din el va constata totodata si o mult mai mare stare de libertate si un liber arbitru din ce in ce mai extins. Din acest motiv chiar gradul suprem de desavarsire (indumnezeire) este numit uneori ca fiind suprema “eliberare” spirituala. Pe de alta parte, o persoana care se mentine cu constiinta doar la nivelul corpului fizic, in mod cert se va afla aproape complet sub influenta determinismelor pe care legile Universului i le impun si astfel liberul sau arbitru va fi aproape inexistent.

Karma pe care o persoana a acumulat-o nu este imuabila si poate fi “arsa” prin diverse procedee spirituale. Putem considera ca exista trei mari metode prin care karma unei persoane este “arsa”, anulata sau indeplinita:

1. Prin consumarea karmei in mod natural – este calea pe care merg imensa majoritate a fiintelor umane. In aceasta situatie fiinta respectiva nu face nimic pentru anularea karmei pe care o are si cand vine timpul de indeplinire a acesteia karma respectiva se va manifesta in mod complet asupra persoanei respective.

2. Prin actiuni proprii care sa contrabalanseze sau sa arda karma acumulata – in aceasta situatie fiinta respectiva intreprinde anumite tehnici, mai mult sau mai putin puternice pentru a-si arde in mod anticipat karma negativa pe care a acumulat-o anterior. La modul cel mai simplu poate sa faca tot felul de fapte bune prin care sa le compenseze pe cele rele, poate sa tina post in anumite zile corespunzator felului de karma pe care vrea sa o anuleze, poate sa recurga la tot felul de penitente sau “canoane” sau poate sa realizeze anumite tehnici yoghine speciale care permit o ardere foarte rapida a karmei. In aceste situatii apare atat un fenomen de “accelerare” a karmei cat si de “conversie” a ei. De exemplu toata karma negativa care la nastere ne-a fost atribuita sa o indeplinim timp de zece ani, este posibil sa o ardem in asa fel incat sa scapam de ea doar intr-un an. “Conversia” karmica se refera la faptul ca o anumita karma care trebuia sa se indeplineasca intr-un mod foarte dur si foarte concret, devine prin arderea ei gradata din ce in ce mai slaba si implinirea ei se va face intr-un plan din ce in ce mai subtil, pana la anulare. De exemplu, daca o persoana avea in karma sa ca la varsta de 30 de ani sa sufere un accident foarte grav, chiar mortal, daca va realiza din timp diverse tehnici de ardere a karmei respective este posibil ca la 30 de ani sa nu mai sufere decat un accident foarte slab, sau doar sa viseze ca s-a accidentat si sa constate fericita ca nu a fost decat un vis sau, daca si-a ars in mod integral acea karma, pur si simplu sa nu mai treaca prin niciun fel de actiune legata de ea.

3. Karma poate fi foarte mult redusa sau chiar anulata complet prin Gratia lui Dumnezeu sau a unui Maestru Spiritual desavarsit – rugaciunea plina de credinta pe care o facem catre Dumnezeu pentru ca sa-Si coboare Gratia Sa asupra noastra face ca energia divina care atunci ne este oferita de catre Dumnezeu sa ne “spele” toate impuritatile si semintele karmice negative care mai existau in corpul nostru subtil, in mod direct proportional cu ardoarea rugaciunii noastre si cu starea de abandonare a vointei noastre in fata vointei lui Dumnezeu. Ca o regula generala este foarte important ca in rugaciunea noastra sa nu punem accentul pe ideea de “pacat” sau de “pacatos”, fiindca astfel vom atrage prin rezonanta exact aceste aspecte, ci sa insistam pe ideea de Gratie si chiar de comuniune spirituala cu Dumnezeu. Tot in acest sens, un Maestru Spiritual are capacitatea de a arde foarte mult din karma discipolilor sai. Atat in Biblie cat si in alte carti sacre sau biografii de Maestrii Spirituali se arata foarte clar cum aceste fiinte deosebite erau capabile ori sa preia asupra lor foarte mult din karma discipolilor ori pur si simplu sa o arda in mod direct.

ianuarie 16, 2010   Postat in: Spiritualitate

Preluarea totala sau partiala unui text este permisa in mod anonim doar in limita a 500 de semne, sau fara limita de dimensiune numai insotit de precizarea sursei ( viatadecalitate.kam.ro ).

4 Comentarii

 1. Valmont - octombrie 11, 2011

  Personal NU cred in reincarnare, adica ceea ce traim azi s-ar putea sa fie o consecinta a vietii/vietilor anterioare…Asta vine in contradictie cu religia crestina care spune ca omul are o singura viata in plan material, restul va fi doar spirit, astfel nu scrie nicaieri in Biblie ca ne vom renaste intr-un al timp avand posibilitatea sa “platim” sau sa fim “recompensati” pt.ceea ce am facut in cealalta viata. Este doar o teorie care “incearca” sa explice mistic nereusitele/esecurile din unica noastra viata.
  In al doilea rand viata omului nu este numai destin sau numai liber arbitru ci este un amalgam intre cele doua, dar, desi suna ciudat uneori poate fi predominant in viata liberul arbitru, alteori doar destinul.

  [Reply]

 2. eli - decembrie 8, 2011

  da lasati-o balta as vrea sa traiesc in bunastare in aceasta viata, si pentru pacatele male sa fiu pedepsita intr-o alta viata, tinind cont de faptul ca si asa nu imi voi aminti nimic, dar acum traiesc super

  [Reply]

 3. giovani - mai 4, 2012

  [Reply]

 4. Iniţiatul Român - octombrie 15, 2012

  Iniţiatul Român, Gheorghe Olteanu

  Avertisment cu privire la Cel de-a treilea Război Mondial

  ● Domnul Dumnezeeu Super Antiparticula „y”, Creatorul Raţiunii de Semiom din Lumea Divină de Jos, mi-a spus: Este momentul ca Raţiunea Umană de Semiom să gestioneze, înainte de a trece în Lumea Divină de Mijloc, unul din cele mai cumplite evenimente din existenţa sa. Acest moment îl constituie trecerea ei prin Cel de-al treilea Război Mondial, prin Războiul Atomic. Vă facem cunoscută posibila dată de începere a lui, 11 noiembrie 2012.
  ● Toţi Semioamenii, fără excepţie, să ia atitudine şi să se opună războiului în numele vieţii vii şi a vieţii vii raţionale. Să ceară ajutorul divin pentru împlinirea Iubirii şi a Comuniunii dintre voi, Cei ce sunteţi o singură Familie Umană, Cei ce sunteţi Creaţia Domnului Dumnezeeu – DUMNEZEEU, Energia Punctului Zero sau Energia Fundamentală Raţională Kundalini.
  ● Este în puterea voastră să depăşiţi actuala voastră cunoaştere generată de studierea doar a Cărţilor Sfinte ale Umanităţii (Biblia, Coranul, etc.). Acceptaţi, cu credinţă şi inteligenţă, cunoaşterea Noile Adevăruri Divine prezentate de „Divina Carte” şi de „Cartea pentru Iniţiaţi” (Vol. II. al „Divinei Cărţi”).
  ● Încetaţi ori ce luptă dintre voi. O fiinţă inteligentă umană nu are îngăduinţa divină să facă rău semenului său, indiferent de motivul conflictului. Războiul înseamnă existenţa în Iad, înseamnă moartea Raţiunii şi jignirea Creatorului tău, a Domnului Dumnezeeu – DUMNEZEEU, Cel ce ţi-a dat şi îţi dă viaţă vie şi viaţă vie raţională.
  ● Lăsaţi poporul Evreu în pace, lăsaţi-l să-şi trăiască viaţa Lui închinată Domnului Dumnezeu, pentru că Ierusalimul este partea materială a Nucleului Divin Sfânt al Domnului Dumnezeu, de pe planeta Terra. Ameninţarea cu distrugerea, a acestui loc divin sfânt, înseamnă aducerea Necazului Cel Mare asupra întregi umanităţi a Semiomului.

  Data:14 octombrie 2012

  [Reply]

Scrie un comentariu